Europa League – odds og betting på europeisk fotball

Fra og med 2021/2022-sesongen er det igjen tre cupturneringer for klubblag som arrangeres i regi av Det europeiske fotballforbundet UEFA. Den nest største av disse er UEFA Europa League, en turnering som raskt ble både stor og populær. Europa League kom på plass ved at to tidligere fotballturneringer i regi av UEFA ble slått sammen til en turnering. Laget som vinner Europa League er automatisk kvalifisert til neste sesongs utgave av Champions League. Vinnerne av Europa League og Champions League møtes i den årlige Supercupfinalen.

BOOKMAKERE
FUNKSJONER
BONUS
VURDERING
SPILL NÅ
1
100% opptil 3000 NOK
2
500% opp till 500 NOK
3
100% opp till 2000 NOK
4
100% opptil 5.000 kr
5
5 x 20 EUR gratisspill
6
3000 NOK

Slik ble Europa League til

I 1971 kom UEFA-cupen på plass da denne turneringen erstattet Messebycupen som ble etablert i 1955. Dette ble forløperen til Europa League. UEFA-cupen var en ren cupturnering i fotball, og i 1999 ble denne slått sammen med Cupvinnercupen. Dette var UEFAs tredje turnering på denne tiden, og en ren cupturnering for vinnerne av de nasjonale cupturneringene. Cupvinnercupen ble avviklet første gang i 1960/1961-sesongen, så dette var også en turnering med tradisjoner.

Fra og med sesongen 2004/2005 endret turneringen format med et innledende gruppespill etter kvalifiseringen. Denne gruppespilldelen ble ytterligere utvidet med innlemmelsen av Intertotocupen i 2009, og samtidig ble også navnet endret fra UEFA-cupen til Europa League.

betting på Europa League

Det er mange måter å kvalifisere seg til Europa League på

Kvalifiseringen til Europa League er blitt endret mange ganger. I dag kommer de 32 lagene som kvalifiserer seg til gruppespillet, enten dit etter kvalifiseringsrunder eller gjennom direkte kvalifisering. 7 lag som går direkte inn i turneringen som nasjonale cupvinnere. 5 lag kvalifiserer seg direkte til Europa League ved å ende som nummer fire eller fem i den hjemlige ligaen. Alle disse 12 lagene vil være fra de 7 største nasjonale europeiske fotballforbundene.

Den årlige turneringen begynner med den såkalte tredje kvalifiseringsrunden. I denne er det 16 lag, hvorav 3 er nasjonale vinnere av cupen mens de 13 andre lagene ble utslått i den andre kvalifiseringsrunden til Champions League. Deretter er det playoff-runde med 20 lag. Denne består av de 8 lagene som gikk videre fra den tredje kvalifiseringsrunden. I tillegg kommer 6 nasjonale cupvinnere inn i turneringen på dette stadiet. 6 lag som røk ut i den tredje kvalifiseringsrunden til Champions League, får også plass i playoff-runden.

De 10 lagene som går seirende ut av playoff-kampene avanserer til turneringens gruppespill sammen med de 12 lagene som er automatisk kvalifiserte. Gruppespillets 10 siste plasser går til lag som enten ble slått ut i den tredje kvalifiseringsrunden til CL eller playoff-runden til Champions League.  

Gruppespillet og cupspillet i Europa League

De første sesongene av turneringen hvor det var gruppespill, deltok 32 lag fordelt på åtte grupper med fire lag i hver. Dette ble utvidet til tolv grupper med utvidelsen til 48 lag fra og med 2009/2010-sesongen. Med innføringen av UEFA Europa Conference League fra og med 2021/2022-sesongen, ble dette igjen redusert til 32 lag i gruppespillet.

I gruppespillet spiller hvert lag en hjemme- og bortekamp mot hvert av de tre andre lagene i gruppen. Gruppevinneren går direkte til åttendedelsfinalen, mens de åtte gruppetoerne går til en playoff-runde. I denne møter de et lag som røk ut av Champions League ved å bli nummer tre i turneringens gruppespill. Lagene som går seirende ut av playoff-runden, går også til åttendedelsfinalen av Europa League.

Fra og med åttendelsfinalen er det cupspill over to kamper, via kvartfinaler og semifinaler til finalen. Selve finalen består av en kamp.

Sevilla har flest triumfer i Europa League

Det store laget i Europa League er Sevilla. Laget har vunnet turneringen hele seks ganger, noe som er dobbelt så mange ganger som Juventus, Liverpool, Inter Milan og Atletico Madrid, som er de nestmestvinnende lagene. At Sevilla har tatt alle disse titlene siden 2006 gjør prestasjonen desto mer imponerende, og laget har heller aldri tapt en finale i turneringen.

Europa League er som skapt for oddsspill

Liker du sportsbetting, er Europa League er flott mulighet til dette. Bettingselskapene har hundrevis av spillmuligheter i hver eneste kamp i turneringen. Det vil si vinnermarkedet samt alle de andre oddsmarkedene som tilbys i hver kamp. 

I tillegg har bookmakerne også langspill (outrights). Det er sjansen til å plassere oddsspill på hvilket lag som vinner Europa League, om et lag kommer til finalen, hvilke lag som går videre fra gruppespillet, samt hvem som blir toppscorer i Europa League. Det er også live-betting for de som foretrekker dette.